Βλεφαρίτιδα

Τι είναι η βλεφαρίτιδα;
H βλεφαρίτιδα αποτελεί μια κοινή και επίμονη φλεγμονή των βλεφάρων και συχνά συμβαίνει σε άτομα με λιπαρό δέρμα, με πιτυρίδα ή στεγνά μάτια. Τα βακτηρίδια που υπάρχουν στην δερματική επιφάνεια όλων μας, είναι δυνατόν σε ορισμένα άτομα, να αναπτυχθούν στο δέρμα στη βάση των βλεφαρίδων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον ερεθισμό των ματιών που, σε συνδυασμό ορισμένες φορές με λιπαρά εκκρίμματα, λόγω αυξημένης δραστηριότητας των παρακείμενων αδένων, δημιουργούνται «λέπια» που εμφανίζονται κατά μήκος των βλεφαρίδων και των βλεφαρικών χειλέων.

Η βλεφαρίτιδα μπορεί να αρχίσει στην πρώϊμη παιδική ηλικία και να συνεχιστεί δια βίου ως χρόνια κατάσταση. Μπορεί όμως να αναπτυχθεί και στη μετέπειτα ζωή των ατόμων.

Ποια είναι τα συμπτώματα της βλεφαρίτιδας;

Σε πολλά άτομα τα «λέπια» και τα βακτηρίδια που ενέχονται στη βλεφαρίτιδα δημιουργούν μόνο μικρό ερεθισμό και φαγούρα. Είναι δυνατόν όμως, σε άλλες περιπτώσεις, να προκαλέσουν ερυθρότητα, «τσιμπήματα» ή αίσθημα καύσου. Μερικά άτομα αναπτύσουν αλλεργία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μία πιο σοβαρή επιπλοκή, στη φλεγμονή του ίδιου του ματιού και ιδιαίτερα του κερατοειδή.

Πως θεραπεύεται η βλεφαρίτιδα;

Η βλεφαρίτιδα μπορεί να αποτελέσει ένα επίμονο πρόβλημα. Αν και δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο μέσα από ένα τακτικό πρόγραμμα υγιεινής και με την βοήθεια φαρμάκων.

Πως αντιμετωπίζεται η βλεφαρίτιδα μέσα από ένα πρόγραμμα υγιεινής;

Για να θέσετε υπό έλεγχο την βλεφαρίτιδα θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα τακτικό πρόγραμμα υγιεινής των ματιών σας.

Πρώτα από όλα, θα πρέπει να εφοδιαστείτε με τα εξής απαραίτητα:

  • Ενα αμφίκοιλο καθρέπτη (από τα φαρμακεία)
  • Μπαλίτσες βάμβακος, καθαρή πετσέτα ή γάζες χωρίς χνούδι από το εμπόριο
  • Q tips
  • Eλαφρό σαμπουάν για τα βρέφη που δεν ερεθίζει τα μάτια ή εμπορικό διάλυμμα για τον καθαρισμό των βλεφάρων
  • Ένα μικρό καθαρό ποτήρι ή ένα γυάλινο δοχείο.

Στην αρχή θα πρέπει να ακολουθείται η παρακάτω ρουτίνα καθαρισμού τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Αργότερα, καθώς η κατάσταση βελτιώνεται, χρειάζεται λιγότερο συχνά η εφαρμογή της:

  • Παίρνετε μια πετσέτα καθαρή, την βρέχετε με ζεστό νερό, τη στίβετε και την τοποθετείτε για 5 λεπτά πάνω στα κλειστά σας βλέφαρα. Αυτό βοηθάει ώστε να μαλακώσουν οι κρούστες και να χαλαρώσουν τα λιπαρά εκκρίμματα των βλεφάρων σας. Ξαναβρέχετε με ζεστό νερό προσθέτοντας 2-3 σταγόνες σαμπουάν βλεφάρων ή το παιδικό σαμπουάν που έχετε.
  • Υγραίνετε ένα μπαλάκι από βαμβάκι, μία καθαρή πετσέτα ή γάζα χωρίς χνούδι στο διάλυμμα του σαμπουάν και μετά τρίβετε τα βλέφαρα για 2 λεπτά. Τα μάτια σας δεν πρέπει να είναι σφικτά κλεισμένα αλλά μόνο τόσο όπως περίπου όταν κοιμάστε.
  • Κοιτάζοντας στο μεγεθυντικό καθρέπτη, χρησιμοποιείτε απαλά ένα Q-tip εμποτισμένο με καθαριστικό διάλυμμα για να αποκολλήσετε από τα βλέφαρα την «κρούστα». Αυτό μπορεί να γίνει κάθετα ή οριζόντια ώστε τα εκκρίμματα που έχουν κολλήσει στη βλεφαρίδα να χαλαρώσουν και να απομακρυνθούν. Η διαδικασία αυτή απαιτεί περίπου μισό λεπτό για κάθε βλέφαρο.
  • Ξεπλύνετε πολύ καλά τα μάτια σας με κρύο νερό της βρύσης και στεγνώστε τα απαλά με καθαρή πετσέτα.
  • Πετάξτε το υπόλοιπο από το διάλυμμα καθαρισμού.
  • Αν σας έχουν δοθεί φάρμακα, θα πρέπει να τα τοποθετήσετε στα μάτια ή στα βλέφαρά σας κατά μήκος των βλεφαρίδων και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Πόσο τα φάρμακα βοηθούν στην θεραπεία της βλεφαρίτιδας;

Υπάρχουν πολλά φάρμακα για τη θεραπεία της βλεφαρίτιδας που περιλαμβάνουν στεροειδή (κορτιζόνη) και αντιβιοτικά με τη μορφή αλοιφής ή σταγόνων. Τα σκευάσματα της κορτιζόνης, ενώ συχνά επιταχύνουν την ανακούφιση των συμπτωμάτων, μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες παρενέργειες μετά από τη μακρόχρονη χρήση τους.

Όταν ξεπεραστεί η οξεία φάση -γεγονός που μπορεί να απαιτήσει αρκετές εβδομάδες- ηπιότερα σκευάσματα, μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο της βλεφαρίτιδας. Πάντως θα πρέπει να τονίσουμε ότι μόνο τα φάρμακα δεν αρκούν. Η καθημερινή ρουτίνα καθαρισμού που έχει περιγραφεί παραπάνω είναι σημαντικά απαραίτητη.

Θυμηθείτε: Ο οφθαλμίατρός σας είναι πάντα η καλύτερη πηγή που θα σας δώσει υπεύθυνες απαντήσεις πάνω σε θέματα που αφορούν την υγεία των ματιών σας. Σε καμμιά περίπτωση, η πληροφόρηση που θα πάρετε από την ιστοσελίδα μας δεν έχει σκοπό να τον υποκαταστήσει. Απευθυνθείτε σε αυτόν για ολοκληρωμένη πληροφόρηση.

Σχολιάστε